Een mogelijk toekomstig gebruik voor bitcoin? Russische bank geeft lening uit met cryptocurrency als onderpand voor de eerste keer

Een Russische bank heeft voor het eerst in de geschiedenis een lening verstrekt die door cryptocurrency wordt gedekt, wat een nieuwe mijlpaal betekent in de geschiedenis van de controversiële digitale alternatieven voor de bestaande financiële instrumenten.
De lening, uitgegeven door Expobank aan zakenman Mikhail Uspensky, gebruikte de valuta die bekend staat als ‚golven‘ als onderpand. Het werd in 2016 opgericht door de Oekraïense ondernemer Alexander Ivanov. Het bedrag van de lening en de voorwaarden van de overeenkomst zijn echter niet openbaar gemaakt.

Cryptokringen zoals golven en Bitcoin Lifestyle bevonden zich tot voor kort in een legale grijze zone binnen Rusland. Eerder dit jaar heeft de Russische president Vladimir Poetin een wet ondertekend die het kopen en verkopen van crypto officieel toestaat, maar deze niet als wettig betaalmiddel erkent. Daarom worden alle cryptocentrische activa die als onderpand worden gebruikt, beschouwd als „andere eigendommen“, in plaats van fictieve valuta.

„Voor de eerste keer in Rusland werd een gestructureerde transactie met behulp van een digitaal actief uitgevoerd met de deelname van een bank“, aldus een verklaring van Expobank. „De lener kreeg een lening, gedekt door blokkeringspenningen.“

Alexander Zhuravlyov, de managing partner van het EDR advocatenkantoor, die de bank adviseerde over de transactie, merkte op dat crypto-assets kunnen worden gebruikt als onderpand, omdat ze kunnen worden ingewisseld voor echte valuta. „Dit is een belangrijke fase voor cryptocurrencies in Rusland, omdat het laat zien dat digitale activa op grote schaal kunnen worden gebruikt en toegepast in het echte leven,“ zei hij.

Een andere advocaat, Yuri Brisov, vertelde de Russische krant RBK dat er geen twijfel bestaat over de rechtmatigheid van de lening, omdat „beperkingen op de circulatie van niet-betalingspenningen niet bestaan“.

Expobank, die gevestigd is in Moskou en eigendom is van econoom Igor Kim, werd eerder gecontroleerd door de Britse bank Barclays.